Bygging av dekk

Jeg har ikke hatt noen klar tanke på hvordan mønsteret skulle bli. I bunnen ble det rett fram og vekselvis smale og breder lister. Dekket kunne ikke bygges på skroget, for det skulle glassfiberlegges på begge sider for å bli sterkt nok.
SÅ - jeg overførte konturen av dekket fra bygget og ned på byggebordet, la gjennomsiktig plast over og gjorde klar for å legge lister. For å ha noe å legge de første listene mot, så satte jeg fast en haug med små listbiter i ytterkant av tegningen.
Her KUNNE jeg ha gort noe annet, f.eks. bare begynet å legge listene fra midten og utover rett fram, og så skjært til fasongen etterpå. Jeg valgte imidlertid en vanskeligere løsning som innebar å bøye listene etter grunnrisset utenfra og inn.
Jeg klarte ikke å bøye den første brede lista av alm, og måtte gå veien om å lime flere tynne lister ved siden av hverandre. Jeg KUNNE ha bygget en "steamboks" og dampet listene møre, men orket ikke det.
Klart for dekkbyggin
Omriss overført på bordet og dekket med plas
Første lister på dekk
Her er de første listene lagt til dekket.
Legg merke til listene i ytterkant av omriss.
Godt i gang
Her er jeg godt i gang
Midtmønster
Lurte fælt på hva jeg skulle gjøre i midten.
Skulle jeg sråskjære listene mot hverandre?
Endte opp med å lage et helt annet mønster ...
Hjelpeklemmer
Etterhvert fant jeg ut at sånne "hjelpeklemmer"
gjorde susen for å holde listene på plass mot bordet.
Nesten ferdig
Dekket er nesten ferdig lagt

Dekk ferdig lagt
Dekkslistene ferdig lagt

For å se pussevideo, klikk her

Det gjenstår en masse pussing og tilrettelegging før man kan gå videre til å legge glassfiber. Den siden av dekket som skal vende inn må glattpusses, stenderne på sikres med epoxy-trestøvblanding så de sitter skikkelig festet, alt innvedig i skroget må dekket med epoxy for å hindre fuktinntrenging, forsterkning for bærehendel må monteres og andre smarte ting må forberedes.
Etter å ha snakket med folk som har padlet SUP en stund om hva de savner, hva som hadde vært fint å ha etc., så kom jeg fram til følgende. Sperre av innvendig lagerrom slik at ting ikke forsvinner inn i brettet, montere festemulighet for skulderstropper, øye i baugen for taufeste i tilfelle man skal taues av andre (eller feste SUPen til brygga), øye i akterenden så man kan taue andre (og samtidig bruke det for sikkerhets-fotline). Jeg tenkte på feste for nett foran, men det finnes svært gode nett med kraftige sugekopper, så det lot jeg være.
Netting
Netting som hindrer ting å forsvinne inn i SUPen
Tauehull i stevn
Hull i stevn til tauing og bryggefeste
Øye akter
Montering av rustfritt/syrefast øye i akterstevn
Øye akter
Øye for tauing og sikkerhetsline akter
Bærehendelfeste
Bærehendelsfeste i balansepunktet
Bærehendelfeste
Bærehendelfeste sett fra siden
Akterstevnmønster
Jeg valgte å videreføre mønsteret fra dekket
ned i akterplaten
<<Tilbake til startsiden 1. innledning
2.Skrogbygging
3. Dekkbygging
4. Glassfiber
5.Ferdigstillelse
6. Prøvetur
Videre til glassfiberlegging >>